Teeven wil hoe dan ook downloadverbod

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil doorzetten met een verbod op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, ondanks weerstand vanuit de Tweede Kamer. Teeven zegt onder druk te staan van de EU en door de bevriezing van thuiskopiebetalingen.

Woensdag werd over het wetsvoorstel gedebateerd, waarbij bleek dat alleen Teevens eigen VVD het voorstel steunt voor een downloadverbod ter vervanging van de thuiskopieheffing. De bewindsman vindt de heffingsregeling 'ouderwets' en acht een verbod op downloaden uit 'evident illegale bron' effectiever. In afwachting van een nieuwe auteursrechtwet zijn betalingen aan rechthebbenden uit de heffingen opgeschort, en Teeven zegt hierdoor onder druk te staan om snel met wetgeving te komen. Bovendien zou het Nederlandse beleid de Europese Commissie een doorn in het oog zijn.

Fred Teeven (foto: VVD)Grote vissen
Dinsdag werd al duidelijk dat een Kamermeerderheid van de PVV, D66 en de linkse oppositie tegen Teevens plannen is, en nu blijken ook het CDA en de SGP het voorstel - in ieder geval in de huidige vorm - niet te steunen. Veel Kamerleden zijn bezorgd over beperkingen aan de vrije toegang tot internet en de privacy van burgers. Teeven beweert alleen in 'grote vissen' te zijn geïnteresseerd, en zegt toe dat gegevens over mensen die 'slechts beperkt' downloaden, niet bekend zullen worden. Dat zou de partijen over de streep moeten strekken, maar details gaf de staatssecretaris niet.

Teeven kon desgevraagd overigens niet zeggen of de Europese Commissie het Nederlandse thuiskopiebeleid nou wel of niet steunt. Hij zegt hierover tegenstrijdige informatie te ontvangen, maar geeft niettemin aan dat er vanuit Europa veel druk is om snel met een downloadverbod te komen. "Veel tijd wordt ons niet gegund", aldus de bewindsman.

The Pirate BayNova Zembla
De staatssecretaris wijst het ideëen over het vergroten van legaal aanbond van de hand. "Waarom zou je betalen voor legaal aanbod als het ook gratis illegaal kan?", vraagt hij zich af. In dat opzicht wijst hij ook op het legale aanbod in de bioscoop. "Het is mijn taak te voorkomen dat films als Nova Zembla vijf dagen na het verschijnen in de bioscoop al massaal gedownload worden. Dat het downloaden van zo'n film dan geen zuivere koffie is, kan iedereen begrijpen."

D66 pleit voor een geheel ander licentiemodel, waarbij eenvoudiger betaald zou moeten kunnen worden voor het afnemen van grote hoeveelheden muziek of films - vergelijkbaar met hoe het in de horeca werkt. Voorbeelden van dergelijke ideëen zijn het afdragen van een heffing op het internetabonnement. De PVV vond dit standpunt evenwel onbegrijpelijk: "Dus D66 is tégen het gratis downloaden, maar steunt een downloadverbod toch niet", zei fractielid Louis Bontes. "De PVV is tegen het downloadverbod, én tegen de thuiskopieheffing. Internet is een grondrecht, daar blijf je vanaf", voegde hij eraan toe.

Rechtszaken
Andere partijen, waaronder de SP en het CDA, vinden dat een downloadverbod niet te handhaven is. Laatstgenoemde partij ziet het grootste probleem evenwel in de dreiging van grote rechtszaken tegen consumenten, en is bereid een downloadverbod te steunen als die in het strafrecht wordt opgenomen.

VVD-logoDe VVD ziet in ieder geval voor wat betreft het privaatrecht geen obstakels. "Het auteursrecht valt onder het privaatrecht. Een downloadverbod kan dus gewoon worden ingevoerd", stelt VVD-fractielid Joost Taverne. Over vervolging van consumenten maakt hij zich niet druk. "Dat hoort bij het privaatrecht."

De woorden van Teeven ten spijt, lijkt het op korte termijn niet tot wetgeving te zullen komen. Pas in mei wil de Tweede Kamer weer over de kwestie debatteren. Voor die tijd willen de fracties echter nog wel een keer met de staatssecretaris om tafel gaan zitten.