Tweede Kamer tegen downloadverbod

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af tegen een voorstel dat het downloaden van muziek en films moet verbieden. Er wordt onder meer gevreesd dat het beloofde onderscheid tussen grote en kleine downloaders juridisch niet is te maken.

Een Kamermeerderheid, bestaande uit de PVV, D66 en de linkse oppositie, is van mening dat de gewone internetgebruiker door een verbod zou worden getroffen. Dat is onwenselijk in het licht van het belang van vrije toegang tot internet, aldus de tegenstanders. Bovendien, stellen ze, zou een verbod controle op downloadgedrag impliceren, waarmee de privacy in het geding komt.

Met het wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) zouden bijvoorbeeld websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal aanbieden, via de burgerrechter kunnen worden aangepakt. Teeven stelt dat het hem alleen om dit soort gevallen te doen is, en niet om de 'kleine' thuisdownloader. In het recht zou dat onderscheid mogelijk echter niet eens te maken zijn, stellen sommige fracties.

Anderen, waaronder de PVV, pleiten in plaats van een downloadverbod voor een verruiming van het legale aanbod. D66 ziet meer in het hervormen van de licentiemodellen, zodat onbeperkt gebruik van muziek en films eenvoudiger te regelen wordt. De kunst- en entertainmentvakbond FNV schaart zich achter dat idee, en is eveneens tegen een downloadverbod. Woensdag debatteert de Kamer over het voorstel.