Waarschuwing voor hoog water in noorden

Bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl wordt zondagavond en -nacht hoog water verwacht. Daarvoor waarschuwt de Stormvloedwaarschuwingsdienst, die rekent op een waterstand van 2.20 meter boven het normale peil.

Vanaf 1.90 meter boven de normale stand gaat een waarschuwing uit, maar pas bij 2.60 meter is sprake van een alarm. De laatste keer dat een waarschuwing uitging was in 2008. Gemiddeld wordt om de twee jaar gewaarschuwd. "Maar meestal zie je dat in een winter twee keer wordt gewaarschuwd en dan een hele tijd niet", zegt een woordvoerder.

De waarschuwing wordt twaalf uur voordat het hoge peil wordt verwacht gegeven. "Bij Den Helder verwachten we die om 20.00 uur", zegt een woordvoerder. Harlingen volgt volgens hem om 23.00 uur en Delfzijl om 01.00 uur.

De waarschuwing houdt onder meer in dat gaten die in een dijk zijn gemaakt voor een spoorlijn tijdelijk worden afgesloten. Ook worden in sommige plaatsen maatregelen voor het riool genomen. "Maar we hoeven niet met zandzakken te slepen, zo ernstig is het nog lang niet."

De hoge waterstand komt door een storm ten zuiden van Noorwegen in combinatie met het tij.


Waarschuwing voor hoog water in noorden (Foto: Novum)