VVD kritisch over hogere boetes

De hogere verkeersboetes die deze week bekend werden kunnen niet op directe instemming van de VVD rekenen. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

In het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn de boetes volgens Hennis-Plasschaert 'wel erg omhoog' gegaan. Donderdag bleek dat de boete voor bijvoorbeeld fout parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats stijgt van 180 naar 340 euro.

Politiebonden zouden daartegen in verzet komen. Agenten zouden vanwege het hoge bedrag huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven, maar Opstelten noemde dat vrijdag onzin. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden."

Hennis-Plasschaert zei dat het haar vooral gaat om het differentiëren van boetes. Ze zei liever hoge boetes te zien voor situaties die levensbedreigend zijn. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats valt daar niet onder.