'Rutte moet Obama aanspreken om strafhof'

Premier Mark Rutte moet volgende week tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis de Amerikaanse president Barack Obama aansporen het Internationaal Strafhof te erkennen. Dat vindt fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold. Pechtold vindt het onaanvaardbaar dat de VS dit 'belangrijke rechtsorgaan' niet erkent.

Pechtold noemt het bezoek van Rutte een gouden kans om te kwestie te bespreken. "Als gastheer van het strafhof heeft Nederland een bijzondere verantwoordelijkheid landen aan te sporen het hof te erkennen."

Het Strafhof is in 2002 opgericht, onder meer om verdachten van misdaden tegen de menselijkheid te berechten. Het is erkend door 119 landen, waaronder alle EU-lidtstaten. De VS is een van de landen die de rechtsmacht van het strafhof heeft aanvaard, maar het statuut van Rome, dat de basis legde voor het hof, nog niet heeft geratificeerd.

Pechtold stelt dat de Grondwet Rutte verplicht hier een stokje voor te steken. "Artikel 90 van onze Grondwet luidt: 'De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde'. Dat geeft onze premier een extra verantwoordelijkheid."