Weer alcohol te koop bij tankstations

Bij vijf pompstations is sinds donderdag weer alcohol te koop. Een van hen, het benzinestation van Ewout Klok in Hoogeveen, weet dat alcoholverkoop vanuit zijn tankshop wettelijk verboden is, maar hij wil met de actie een proefproces uitlokken.

Sinds 2000 is het benzinestations niet meer toegestaan alcohol te verkopen. Het verbod is ingesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen. Klok: "Dit is symboolwetgeving waar wij als enige branche de dupe van zijn. Wij beroepen ons op rechtsongelijkheid: in omringende landen worden zelfs sterke dranken zoals cognac en whisky verkocht."

Doel van de illegale alcoholverkoop is een uitspraak te krijgen van de Europese rechter. Klok is voorzitter van de BETA, een belangenorganisatie waarbij 1200 zelfstandige pomphouders zijn aangesloten.

De Hoogeveense ondernemer kondigde in oktober zijn actie aan. De politiek, het ministerie van Volksgezondheid, Veilig Verkeer Nederland en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) reageerden meteen afwijzend. De handhaving van het verbod ligt in handen van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Weer alcohol te koop bij 5 tankstations
Weer alcohol te koop bij 5 tankstations (Foto: ANP)