Gingrich: VS voor altijd in gevaar

Amerika zal zich tot in eeuwigheid moeten verdedigen tegen terroristische dreigingen. Dat spookbeeld schetste oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich dinsdag tijdens een debat tussen de Republikeinen die strijden om de nominatie van hun partij voor het presidentschap. "Wij zullen allemaal de rest van ons leven gevaar lopen', zei hij.

Gingrich hield een warm pleidooi voor aanscherping van de omstreden Patriot Act. Die strenge antiterreurwet werd ingevoerd kort na de aanslagen op 11 september 2001 en geven de autoriteiten verregaande bevoegdheden om mogelijke terroristen aan te pakken. Hij zei dat de VS ,,elk mogelijk werktuig" moeten benutten om de dreigingen het hoofd te bieden.

In het debat, dat vooral over veiligheid ging, probeerde ook andere kandidaten in te spelen op de angst voor terrorisme die er bij veel Amerikanen nog altijd in zit. Zo zei oud-senator Rick Santorum dat hij zich een systeem kan voorstellen waarbij moslims strenger worden gecontroleerd op luchthavens.

Afgevaardigde Ron Paul uit Texas was terughoudender en zei dat persoonlijke vrijheden nooit mogen wijken voor veiligheid.