Opnieuw 'Climategate'-emails openbaar gemaakt

Opnieuw zijn er gestolen emails van de Britse East Anglia University op het internet opgedoken. Dit gebeurde in 2009 ook al eens. Dit leidde destijds tot 'Climategate', een wereldwijde controverse over de klimaatverandering. Wie ze openbaar heeft gemaakt is vooralsnog onduidelijk.

Een woordvoerder van de universiteit zei dinsdag dat er nog geen tijd is geweest om de ongeveer vijfduizend emails goed te bekijken. Uit een kleine steekproef zou echter wel zijn gebleken dat de mails echt zijn. In een verklaring zei de universiteit dat de berichten vermoedelijk onderdeel uitmaken van de emails die in 2009 werden gestolen, maar nog niet openbaar gemaakt waren.

Volgens de universiteit zijn de emails nog niet eerder op internet verschenen, maar zijn ze nu bewust gelekt om zo 'maximale verstoring' te veroorzaken op de klimaattop van de Verenigde Naties die volgende week in het Zuid-Afrikaanse Durban wordt gehouden.

Als dat inderdaad het geval is, dan volgt de onthulling van de berichten hetzelfde patroon als in 2009. Destijds bleek uit de emailwisselingen dat prominente wetenschappers critici tegenwerkten en manieren bespraken om er voor te zorgen dat hun wetenschappelijk werk niet werd getoetst door collega-wetenschappers. Volgens critici bewezen de mails dat het gevaar van de opwarming van de aarde werd overdreven. Het gevolg was dat de klimaattop in het Deense Kopenhagen faliekant mislukte.