Moderne auto's vaak onverlicht in mist

Modernere auto's met adaptieve verlichting rijden opvallend vaak zonder licht door de mist. Dat heeft de politie de afgelopen dagen gemerkt, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten woensdag.

De auto's hebben een sensor waardoor het licht automatisch wordt ingeschakeld als het donker wordt, maar op mist en regen reageert de sensor niet. Het licht is ook handmatig in te schakelen. "Maar bestuurders vergeten dit of nemen aan dat hun auto zelf wel kan inschatten of licht nodig is of niet", zegt de woordvoerder.

Hij waarschuwt dat zonder licht door de mist rijden niet alleen gevaarlijk is, maar ook een boete van honderd euro op kan leveren. Of die ook wordt uitgedeeld hangt af van de omstandigheden. "We maken er geen heksenjacht van, maar mijn collega's op de weg zien wel dat het hand over hand toeneemt."

Franse automerken kwamen als eerste met adaptieve verlichting, maar die is inmiddels ook te vinden bij Duitse automerken. De woordvoerder raadt aan zo nodig in de gebruiksaanwijzing op te zoeken hoe de verlichting handmatig moet worden ingeschakeld. "Net zoals je beter van te voren kunt weten hoe je een wiel moet vervangen. Een auto is geen plug en play-apparaat zoals een computer."