Doden bij betogingen in Egypte

Ruim een week voor het begin van gefaseerde parlementsverkiezingen in Egypte zijn bij betogingen zeker twee doden gevallen. Vele honderden mensen raakten gewond.

Op het Tahrirplein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro raakte de politie zaterdag slaags met demonstranten. Dat gebeurde toen politieagenten met geweld een einde probeerden te maken aan een zitstaking van mensen die eerder dit jaar tijdens de opstand tegen de verdreven dictator Hosni Mubarak gewond zijn geraakt.

Deze keer stierf een 23-jarige betoger door een kogelwond in de borststreek en raakten zeker 676 anderen gewond, zo meldde het ministerie van Volksgezondheid zaterdagavond. Ook zouden 18 personen zijn aangehouden. De betogers staken onder meer een voertuig van de politie en verscheidene gebouwen in brand. Tot zondagmorgen vroeg was het in Caïro onrustig bij het parlementsgebouw en het ministerie van Binnenlandse Zaken in de buurt van het Tahrirplein.

Ook in de havensteden Alexandrië en Suez liepen betogingen uit de hand. In die twee steden gebruikten ordetroepen traangas om de betogers uiteen te drijven. Het ministerie van Gezondheid liet weten dat een 25-jarige man werd gedood door een rubberen kogel bij een gebouw van de veiligheidsdiensten in Alexandrië. Een 16-jarige jongen raakte gewond. De krant Al Ahram had over twee doden bericht in plaats vanéén.

De betogers zijn teleurgesteld in de militaire raad die in Egypte aan de macht is sinds de val van Mubarak in februari dit jaar. Veel demonstranten, vooral jongeren en leden van de Moslimbroederschap, vinden dat de militaire raad te weinig haast maakt met hervormingen. Ook zijn ze ontevreden over een nieuwe ontwerpgrondwet, omdat die het leger te veel macht zou geven na de overgang naar een burgerregering. Het interim-bewind houdt zondag spoedberaad over de uit de hand gelopen protesten.

Vanaf maandag 28 november mogen de Egyptenaren naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De stembusgang heeft plaats in drie fases.

Doden bij betogingen in steden Egypte
Doden bij betogingen in steden Egypte (Foto: ANP)