Wilders wil afgelasting feestje met Turkije

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen met Turkije, die gepland staat voor komend jaar, moet afgelasten. Ook is de Turkse president Abdullah Gül niet welkom voor een staatsbezoek, schrijft Wilders zaterdag op de opiniepagina van de Volkskrant.

Volgens Wilders is er niets te vieren, omdat het 'islamitische regime van Gül' en zijn partijgenoot, de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, 'geen waarachtige vriend van het Westen' zou zijn. "En dus ook niet van Nederland. President Gül is niet welkom", citeert de krant Wilders vrijdagavond op de eigen website.

Turkije heeft geen plaats in 'de Europese waardengemeenschap' en er is geen reden voor een feestje, stelt de PVV-leider. "Iedereen die verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat het regime van Gül en Erdogan druk doende is het seculiere Turkse staatsbestel om zeep te helpen en Turkije te herislamiseren."

D66-leider Alexander Pechtold noemt de opstelling van Wilders volgens de Volkskrant absurd. Pechtold vindt de opmerkingen van Wilders een blamage voor het kabinet en voor Nederland en stelt dat het uiterst pijnlijk is dat Nederland als land via de gedoogconstructie van het kabinet hiermee wordt geafficheerd.

De activiteiten rond de viering vinden grotendeels plaats tussen maart en oktober 2012. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken is een speciale vertegenwoordiger aangesteld die zich met de viering bezighoudt.