Cruijff dreigt met vertrek bij Ajax

Johan Cruijff en diverse aan hem loyale trainers zoals Dennis Bergkamp en Wim Jonk zouden op kunnen stappen. Dat zei Cruijff donderdag tegen de NOS. Zij zouden dat doen uit onvrede over de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur van Ajax. Het is nu eerst aan de ledenraad om een mening te formeren. "Op de tweede plaats komen wij met onze mening. Misschien stappen we allemaal op, misschien ook niet."

Over Van Gaal heeft Cruijff al een mening. Of hij een goede algemeen directeur wordt, weet de man uit Barcelona niet. "Wat erger is dat hij nooit voor die tijd met de aanwezige trainers en technische jongens gesproken heeft. Je gaat je toch eerst verdiepen in wat er veranderd is? Dat is dus niet gebeurd, het is achterbaks." Cruijff werd door zijn collega's uit de raad van commissarissen bewust in het duister gehouden over de contacten met Van Gaal. "Ik heb vorige week nog twee uur samen met Steven ten Have gezeten en daarna drie uur met de verzoeningscommissie. Geen enkel woord is daarover gesproken. Het is volledig onbeschoft."

Cruijff vindt dan ook dat de ledenraad woensdag 'geschoffeerd' werd door de commissarissen. "Dat vier mensen die eigenlijk nooit bij de club hebben gehoord heel die club in de fik steken, dat is gewoon te gek om los te lopen." Belachelijk vindt Cruijff het dat er een technisch directeur komt. "We hebben al een technisch hart en die functie was net afgeschaft omdat dat te weinig rendement had."

"Deze mensen zijn nooit op De Toekomst geweest", verzucht Cruijff in verwijzing naar het trainingscomplex. "Op zich maakt dat weinig uit omdat ze er toch geen verstand van hebben. Maar bemoei je er dan ook niet mee."

"Dit is gewoon een confrontatie tussen sporters en niet-sporters", stelt de voormalige nummer veertien. "En de niet-sporters willen net als vroeger alles beslissen omdat dit een beursgenoteerd bedrijf is."