Occupy-beweging geeft moed niet op

Haar kamp in het Zuccottipark mag dan na twee maanden zijn ontruimd, de Occupy-beweging in New York lijkt door te gaan. Sommige leden van de beweging, die protesteert tegen de uitwassen van het kapitalisme, zien de ontruiming van het kamp zelfs als een verhulde zegen.

Occupy-penningmeester Pete Dupro zegt dat de beweging met de ontruiming van het kamp in New York in een nieuwe fase is beland. De actievoerders zullen hun terrein moeten verleggen, zegt hij. Wat de volgende plek is waar ze zullen opduiken is niet bekend, maar voor donderdag zijn demonstraties en acties van burgerlijke ongehoorzaamheid aangekondigd.

"Om iets te betekenen moest de beweging eigenlijk wel weg uit het park", zegt Robert Harrington, die een klein importbedrijf heeft en staat te demonstreren met een bord waarop wordt opgeroepen tot strengere regels voor de banken. "Het is net als met de antioorloogsbeweging in de jaren zestig. Die begon als straattheater en groeide uit tot iets anders." Volgens hem is het nu zaak de beweging te verspreiden en te vestigen.

"De mensen zien echt in dat er een beweging moet komen", zegt een ander Occupy-lid, Hans Shan. "Het gaat niet om het bezetten van een plek. Dat is een middel."

Overigens mochten de betogers dinsdagavond terugkeren naar het Zuccottipark. Ze mogen er alleen geen kamp meer opslaan. De demonstranten mochten elk één kleine tas meenemen. Tenten en slaapzakken zijn niet toegestaan. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, zei dat het park toegankelijk blijft zolang de demonstranten zich aan de regels houden.

President Barack Obama is van mening dat het aan stadsbesturen is hoe ze omgaan met Occupy-demonstraties, aldus zijn woordvoerder. Obama hoopt dat er een balans kan worden gevonden tussen de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en van vergadering en de noodzaak om publieke gezondheid en veiligheid te garanderen.