Uitslag Duitsland - Nederland

Vanavond vond in de sfeervolle Imtech Arena te Hamburg de altijd beladen interland tussen Duitsland en Nederland plaats. De Duitsers wisten de oefenpot met 3-0 te winnen dankzij treffers van Miroslav Klose, Thomas Müller en Mesut Özil. Daardoor sluit Oranje het jaar 2011 af met een nederlaag.

De eerste kans was al in de eerste minuut te noteren. Miroslav Klose kreeg wat ruimte van de Oranje-defensie en mocht aanleggen voor een schot. Zijn poging belandde echter in het zijnet. Ook Nederland kreeg in de eerste minuten een mogelijkheid na een slippertje van Per Mertesacker. Klaas-Jan Huntelaar had veel ruimte, maar had echter geen oog voor zijn mede-spelers. De spits van Schalke 04, die met masker speelde, schoot de bal ruim voorlangs het doel van Manuel Neuer. Ook Wesley Sneijder kreeg een goede mogelijkheid om een schot af te vuren op het Duitse doel, de poging ging echter maar net over.

Nederland jaagde de Duitsers in de beginfase goed op en dit resulteerdei in een aantal lastige momenten voor keeper Neuer, die te korte terugspeelballen van Mertesacker maar net op tijd wist weg te werken. Toch kwamen de Duitsers na een klein kwartier spelen op voorsprong. Miroslav Klose werd in de zestien van Oranje vanaf de linkerkant bediend en hij zag Thomas Müller in het midden vrijkomen. Müller werd prima bediend door de spits van Lazio Roma en hij wist vervolgens Maarten Stekelenburg te passeren. De Duitsers bleven vervolgens gevaarlijker, maar Oranje beet na 25 minuten spelen af en toe van zich af. Zo kreeg Huntelaar een mogelijkheid, maar hij kreeg de bal niet lekker mee. Uit de daaropvolgende corner schoot Dirk Kuijt maar net naast.


Miroslav Klose kopt de 2-0 binnen namens Duitsland (Foto: Pro Shots)

Juist op dat moment sloeg Duitsland opnieuw toe en ditmaal was Klose zelf de gevierde man. Na goed voorbereidend werk van Müller en een scherpe voorzet van Mesut Özil, wist Klose tussen John Heitinga en Gregory van der Wiel in zeer knap raak koppen. Tien minuten later had Klose de 3-0 kunnen scoren, maar zijn kopbal ging ditmaal maar net voorlangs het doel van Stekelenburg. De ploeg van bondscoach Joachim Low bleef ook in het restant van de eerste helft gevaarlijker. Met regelmaat werd de rechterkant van het veld gezocht, waar Edson Braafheid het erg moeilijk had op de linksbackpositie. Ozil wist vijf minuten voor rust vanaf rechts opnieuw Klose te bereiken, maar hij kwam net een stap tekort om zijn tweede doelpunt van de avond te scoren. Daardoor ging Nederland met een 2-0 achterstand de rust in.

Oranje begon ongewijzigd aan de tweede helft, terwijl Duitland met verdediger Mats Hummels begon in plaats van Holger Badstuber. De eerste kans na rust was ook aan de Duitsers besteedt. Müller kwam andermaal door op rechts en wist ditmaal Toni Kroos te vinden. Het schot van de jonge Duitser vloog over het doel van Oranje. Niet veel later wist Sneijder zich vrij te spelen in de as van het veld. Hij zocht met een schot het doel van Neuer, maar de poging ging een metertje naast het doel. Ook Babel waagde een poging, maar het schot werd eenvoudig gepareerd door Neuer. De Duitsers leken er niet van onder de indruk, want ook zij kregen via Klose en Muller een aantal mogelijkheden.

Na ruim een uur spelen kwam Duitsland verdiend op 3-0 dankzij een prachtige combinatie tussen Özil, Müller en Klose. Het trio liet de gehele Oranje-defensie kansloos. Özil was het eindstation en de speler van Real Madrid schoot de bal uiteindelijk in het lege doel. Onze Oosterburen bleven ook na dit doelpunt dreigend en zochten vooral opnieuw de rechterkant om aan te vallen. Oranje kon daar weinig gevaar tegenover zetten en wist nauwelijks kansen te creëren. Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum en Roy Beerens maakten in de slotfase nog een invalbeurt, maar ook zij konden niet voor het nodige gevaar zorgen om het de Die Mannschaft echt lastig te maken.


Oranje staat er verslagen bij na de 3-0 van Mesut Özil (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

Duitsland

3 - 0

Nederland

 15' Müller
 27' Klose
 66' Özil
 
 
 Gele kaart: Klose (Duitsland) Sneijder (Nederland)
 
Stadion: Imtech Arena, Hamburg
Toeschouwers: 51.500
Arbiter: Çakir (Tur)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Boateng (Howedes/65)
Mertesacker
Badstuber (Hummels/46)
Aogo
Müller
Kroos (Rolfes/82)
Özil
Khedira (Bender/87)
Podolski (Götze/65)
Klose (Reus/82)
  Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen
Braafheid
Kuijt (Wijnaldum87)
v. Bommel
Sneijder (L. de Jong/87)
Strootman (N. de Jong/64)
Babel
Huntelaar (Beerens/76)