'In elkaar geslagen inbreker kreeg hartinfarct'

De inbreker die anderhalve week geleden in coma raakte nadat hij in Amsterdam werd mishandeld toen hij op heterdaad werd betrapt, heeft een hartinfarct gekregen. Hoe hij die heeft gekregen, is nog een raadsel. Volgens een arts was er niets mis met zijn hart, hersenen of longen.

Dat heeft advocaat Peter Plasman, die de hoofdverdachte in de zaak bijstaat, maandag gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. De inbreker werd in elkaar geslagen door vier werknemers van sportcomplex het Frans Otten Stadion in Amsterdam-Zuid. Een van hen zit nog vast voor poging tot doodslag door verwurging.

Maandag meldde advocaat Richard Korver, de raadsman van de familie van de 50-jarige inbreker, dat de man waarschijnlijk niet meer uit zijn coma ontwaakt. Als de inbreker overlijdt, wordt de verdachte waarschijnlijk beschuldigd van doodslag, waarop een zwaardere straf staat.

Plasman zei maandag dat de 50-jarige man zich niet wilde overgeven toen de vier medewerkers hem betrapten. Daarop werd de inbreker naar de grond gewerkt en werd hij met een nekklem onder bedwang gehouden. De politie was snel ter plaatse, aldus de raadsman van de hoofdverdachte. "Toen leek er niets fout te zijn." Kort daarop werd de inbreker echter onwel en moest hij naar een ziekenhuis worden gebracht.

Waardoor de inbreker in een coma terecht is gekomen, is nog volkomen onduidelijk, stelt Plasman. "We kunnen nu gaan speculeren, maar dat heeft weinig zin." De advocaat, die ook meldde dat zijn cliënt niet eerder is veroordeeld, stelt het onderzoek naar de zaak af te willen wachten.