Iraanse raketspecialist omgekomen bij explosie

Een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde die zaterdag omkwam bij een explosie vervulde een belangrijke rol in het Iraanse raketprogramma, heeft de garde zondag meegedeeld.

Bij de explosie bij Bidganeh ten zuidwesten van Teheran kwamen naast generaal Hasan Moghaddam nog zestien leden van de garde om. In een verklaring prees de garde Moghaddam zondag voor diens 'effectieve rol in de ontwikkeling van de verdediging van het land' en het op poten zetten van artillerie- en raketeenheden. De garde stelt dat de explosie het gevolg was van een ongeluk tijdens een munitietransport.

De Revolutionaire Garde is nauw verweven met islamitische geestelijkheid die het in Iran voor het zeggen heeft. Saeed Qasemi, een commandant van de garde, zei tegen de conservatieve nieuwssite Rajanews.com dat Iran zijn raketprogramma te danken heeft aan Moghaddam, die bij opperste leider ayatollah Ali Khamenei in een goed blaadje stond.

Een Iraanse ballingengroep, de Mujahedin-e Khalq, zegt dat de explosie zich voordeed op een raketbasis. Over de oorzaak van de ontploffing liet de groep zich niet uit, maar volgens het Iraanse parlementslid Parviz Soroori is sabotage uitgesloten.

Iran zegt over raketten te beschikken die met een bereik van tweeduizend kilometer Israël en Amerikaanse doelen kunnen treffen. Deze raketcapaciteit en het vermoeden dat Iran werkt aan kernwapens zijn de voornaamste reden dat Israël Iran als zijn gevaarlijkste tegenstander beschouwt.