Berlusconi afgetreden als premier Italië

Silvio Berlusconi heeft zaterdagavond bij president Giorgio Napolitano zijn ontslag ingediend. Dat deed hij nadat het Italiaanse lagerhuis eerder die dag had ingestemd met het door de EU gevraagde bezuinigingspakket. De premier had aangekondigd af te treden zodra het pakket was aanvaard.

Feestvierende Italianen hadden zich in de loop van de avond al verzameld voor het presidentieel paleis in Rome. Ze zagen reikhalzend uit naar het officiële vertrek van Berlusconi.

Zangers en musici brachten voor het paleis van president Giorgio Napolitano het Alleluia van de klassieke componist Händel ten gehore. Veel Romeinen die popelen om de door schandalen achtervolgde regering te zien opstappen zijn de straat opgegaan. De alom gerespecteerde voormalige eurocommissaris Mario Monti blijft de voornaamste kandidaat om Berlusconi op te volgen. Hij zou een overgangsregering moeten gaan aanvoeren die het land uit de schuldencrisis leidt.

De partij van Berlusconi zou bereid zijn onder voorwaarden een regering te steunen onder leiding van ex-eurocommissaris Mario Monti. Dat meldt het Italiaanse persbureau LaPresse. De steun zou afhangen van de plannen van de nieuwe regering en van de tijd die de regering daarvoor nodig denkt te hebben.

De Kamer van Afgevaardigden stemde zaterdagmiddag met een meerderheid van 380 tegen 26 stemmen in met de nieuwe bezuinigingen. Het lagerhuis volgde het voorbeeld van de senaat, die vrijdag al akkoord ging.