VVD-ideoloog wil praten over einde euro

Binnen de VVD is discussie losgebarsten over een mogelijk einde van de euro. Partij-ideoloog Patrick van Schie zegt in het AD dat serieus moet worden nagedacht over 'de neuro', een alternatieve munt alleen van Noord-Europese landen. Hij doorbreekt daarmee als eerst binnen de traditionele partijen de stilte over een einde van de euro.

Volgens Van Schie moet de knoop snel worden doorgehakt. Als langer wordt gewacht met een beslissing over de toekomst van de Europese munteenheid lopen de kosten alleen maar op.

De directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD erkent dat discussie juist tot onrust op de financiële markten en binnen de Europese Unie kan leiden, maar vindt dat daaraan niet te ontkomen is. "Als je zo'n debat niet aandurft ben je als politicus geen knip voor de neus waard."

De nieuwe Noord-Europese munt zou in de visie van Van Schie alleen voor Nederland, Duitsland en enkele landen als Oostenrijk, Luxemburg en Finland moeten zijn. Griekenland, Italië, maar ook Frankrijk mogen niet meedoen. "Ik weet dat het politiek moeilijk te verkopen is, maar ik geloof niet dar de neuro sterker wordt met de Fransen."

Van Schie vreest dat ook Nederland klappen zal krijgen door de eurocrisis. "Mensen hebben de neiging te denken: het kan toch niet misgaan. Dat kan dus wel."