Inval bij Duitse wapenfabrikant

Rond de driehonderd agenten hebben donderdag het hoofdkantoor van de Duitse wapenfabrikant Heckler & Koch doorzocht. De wapenfabrikant wordt ervan beschuldigd Mexicaanse overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht om de verkoop een impuls te geven. Dat heeft het Duitse openbaar ministerie bekendgemaakt.

Een woordvoerder van Heckler & Koch bevestigde de doorzoeking, maar weigerde verder op de zaak in te gaan. Openbaar aanklagers hebben tevens opdracht gegeven een aantal woningen te doorzoeken. Er wordt onderzocht of ook Duitse overheidsfunctionarissen zijn omgekocht.

Heckler & Koch is al onderwerp van onderzoek omdat het G36 automatische geweren zou hebben geleverd aan de Mexicaanse politie in de staten Chiapas, Chihuahua, Guerrero en Jalisco. Duitsland verbiedt echter de wapenexport naar deze deelstaten, omdat er sprake zou zijn van mensenrechtenschendingen.

Het bedrijf, wiens hoofdkantoor in Oberndorf december vorig jaar al eens werd doorzocht in verband met dat onderzoek, ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Het houdt vol dat er geen wapens zijn geleverd aan de vier deelstaten, maar aan de centrale autoriteiten in Mexico-Stad, die onder het toezicht van het ministerie van defensie vallen.


Inval bij Duitse wapenfabrikant Heckler & Koch (Foto: Novum)