Britse 'antikruisvaart-moslims' verboden

De Britse regering gaat Muslims Against Crusades verbieden. De groep wilde tijdens de dodenherdenking op zaterdag klaprozen verbranden, het symbool van de herdenking. Lidmaatschap of steun aan de groep wordt een misdrijf.

Volgens de regering in Londen gaat het om een nieuwe incarnatie van een aantal al eerder verboden islamitische organisaties, waaronder Al Ghurabaa, Islam4UK en de London School of Sharia, die de sharia aanhangen en nationale wetgeving afwijzen. Eerstgenoemde groep werd vijf jaar geleden verboden na het ophemelen van terrorisme.

Britse poppy Muslims Against Crusades wilde zaterdag een demonstratie onder de noemer Hell for Heroes organiseren, waarbij klaprozen zouden worden verbrand. Deze zogeheten poppies staan symbool voor de Britse gesneuvelden uit alle oorlogen en conflicten, omdat ze tijdens de Eerste Wereldoorlog prominent bleken te bloeien op plekken waar extreem bloedige veldslagen waren geweest.

De groep vat het verbod opvallend genoeg op als een overwinning. "De Britse regering koestert een diepe haat jegens eerlijke moslims die vreedzaam willen demonstreren tegen beleid dat in alle opzichten tegen de islam en tegen moslims is", aldus de groep in een verklaring. Het verbod zou deze haat, en daarmee het gelijk van de groep, bevestigen.

Muslims Against CrusadesAndere moslimorganisaties hadden de geplande demonstratie veroordeeld en wilden  tegendemonstraties houden. Muslims Against Crusades wordt er door hen van beticht doelbewust haat en verdeeldheid in de Britse gemeenschap te zaaien.

De demonstratie van zaterdag is afgelast. Wie toch gaat betogen en de verdenking van banden met de verboden groep op zich laadt, kan worden aangehouden en riskeert een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.