Ministeries voldoen niet aan schoonmaakcode

De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben zich bij het opstellen van een nieuw schoonmaakcontract niet goed genoeg gehouden aan de Code Verantwoord Marktgedrag. Dat heeft de commissie die daarover gaat woensdag naar buiten gebracht. Schoonmakers van de twee ministeries staken al vier weken tegen het nieuwe contract waarbij twintig mensen hun baan verliezen.

In de Code Verantwoord Marktgedrag hebben bedrijven, vakorganisaties en schoonmaakbedrijven afgesproken een einde te maken aan de prijzenoorlog in de schoonmaakbranche. Die code is dit voorjaar door minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) ondertekend. Kamp heeft volgens de schoonmakers 'boter op zijn hoofd'. Zij stellen dat de twee ministeries een nieuw schoonmaakcontract hebben getekend dat in strijd is met deze code.

De commissie constateert dat zowel schoonmaakbedrijf Basita als de ministeries 'hun best hebben gedaan' zich aan de code te houden, maar dat het aan een aantal zaken schort.

Werknemers zouden dertig procent minder tijd beschikbaar hebben terwijl het vloeroppervlak dat schoon gemaakt moet worden hetzelfde is gebleven. Eerder stelde een woordvoerder van het ministerie dat dit niet meer dan logisch was. "Eerst moest er schoongemaakt worden voor 3300 ambtenaren. Door de bezuinigingen zijn er nu nog maar 2400 ambtenaren. Ook gaan we terug van drie gebouwen naar één."

De commissie veegt dit argument nu van tafel. "De reductie van uren is gerelateerd aan een reductie van vierkante meters kantoorruimte", schrijft de commissie. "Dat zou dan op zichzelf niet mogen leiden tot toenemende werkdruk voor de schoonmakers." De commissie beveelt de partijen aan onderzoek te doen naar de werkdruk van de schoonmakers.

De ministeries en schoonmaakbedrijf Basita worden ook op de vingers getikt over de gebrekkige manier van communiceren, het aanvankelijk ontkennen van het bestaan van problemen en het afwijzen van gezamenlijke verantwoordelijkheid.

De commissie heeft geen sanctiemiddelen beschikbaar. "De partijen zullen nu met elkaar in gesprek moeten gaan", zegt de voorzitter van de commissie Kees Blokland. De commissie roept de partijen op om het conflict niet 'nodeloos op te drijven'. Een woordvoerder van FNV Bondgenoten zegt dat de schoonmakers 'gewoon blijven staken'. De facilitaire afdeling die namens de ministeries het schoonmaken regelt, was niet direct bereikbaar voor commentaar.