Moreno-Ocampo: Seif wordt gearresteerd

Seif al-Islam Gadhafi, de wegens aanzetten tot moord gezochte zoon van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi, belandt bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daarvan is hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo overtuigd, heeft hij woensdag gezegd.

"Het is slechts een kwestie van tijd voordat Seif al-Islam wordt gearresteerd en voor het gerecht gebracht", zei Moreno-Ocampo. Hij zei echter ook dat de voortvluchtige Seif nog altijd niet is gelokaliseerd. Eind vorige maand zei de ICC-hoofdaanklager dat het hof in indirect contact was met Seif, die zou hebben laten doorschemeren dat hij overwoog zichzelf aan te geven voor een proces.

Moreno-Ocampo zei toen dat niet nader aangeduide 'huurlingen' voor de jonge Gadhafi (39) onderdak probeerden te vinden in een Afrikaans land dat niet met het ICC samenwerkt. Hij noemde Zimbabwe als mogelijk toevluchtsoord en zei dat het hof met andere landen in contact is om een eventuele vlucht te verhinderen door geen toegang te geven tot hun luchtruim.

Seif wil volgens Moreno-Ocampo weten welk lot hem te wachten staat in het geval dat hij wordt vrijgesproken. De aanklager zei in dat geval de rechters te zullen verzoeken hem naar een ander land te sturen dan Libië. "Hij stelt dat hij onschuldig is en dat hij zijn onschuld zal bewijzen."