Berlusconi kondigt vertrek aan

Silvio Berlusconi treedt af als het Italiaanse parlement de economische hervormingen heeft aangenomen. Dat heeft de Italiaanse premier dinsdag aan president Giorgio Napolitano laten weten. Het is in het belang van het land dat ik vertrek, aldus Berlusconi.

Eerder werd duidelijk dat Berlusconi niet langer kan rekenen op een meerderheid in het parlement. De Kamer van Afgevaardigden keurde nog wel de staatsuitgaven van 2010 goed, met 308 stemmen voor en geen tegen, maar 321 afgevaardigden onthielden zich. Hiermee werd duidelijk dat de premier de steun van de volksvertegenwoordiging heeft verloren.

"Deze regering heeft geen meerderheid!" donderde oppositieleider Pierluigi Bersani na de stemming. "Als u nog een greintje verstand heeft (...) treedt dan af." Eerder op de dag riep Berlusconi's belangrijkste bondgenoot Umberto Bossi ook al op tot het aftreden van de premier.

Op het moment dat Bersani de premier toesprak, legde een fotograaf van Associated Press vast hoe Berlusconi zijn opties op een stukje papier schreef. Te lezen waren de woorden 'aftreden' en 'acht verraders', een vermoedelijke verwijzing naar voormalige bondgenoten die zich in de stemming tegen hem hadden gekeerd.

Italië staat onder grote druk van de Europese Unie om hervormingen door te voeren en de schuldencrisis het hoofd te bieden. De stemming over de hervormingen staat voor volgende week gepland.

Berlusconi liet weten de voorkeur te geven aan nieuwe verkiezingen, maar zei dat het aan de president is om hierover te beslissen. Het kantoor van de president zei dat Napolitano formatiegesprekken begint zodra Berlusconi is afgetreden. Een van de namen die het meest genoemd wordt om een overgangsregering te leiden is die van Mario Monti, voormalig Eurocommissaris voor competitie en mededinging.


Berlusconi kondigt vertrek aan (Foto: Novum)