EU-ministers in discussie over transactietaks

De belasting op financiële transacties zal de economische groei verminderen en verdere schade toebrengen aan landen die toch al in de schuldproblemen zitten. Dat stelt de Zweedse minister van financiën Anders Borg in aanloop naar de bijeenkomst met zijn collega-ministers in Brussel dinsdag. Hiermee is de strijd om de transactietaks geopend.

Dinsdag staat de eerste formele discussie over de transactiestaks op de agenda tijdens de maandelijkse bijeenkomst van ministers van financiën van de EU-landen. Die belasting zou moeten worden geheven op financiële transacties, zoals de aankoop van aandelen of obligaties. Dit moet ongunstige effecten van speculaties met flitskapitaal tegengegaan.

De Europese Commissie stelt dat met deze taks jaarlijks 57 miljard euro zou kunnen worden opgehaald. Grote landen binnen de eurozone zoals Duitsland en Frankrijk hebben zich achter de plannen geschaard. EU-lidstaten Zweden en Groot-Brittannië, die de euro niet gebruiken, zijn echter tegen. Nederland was aanvankelijk tegen, maar is nu voor als de belasting breed wordt ingevoerd.

Tijdens de G20-top vorige week wisten de aanwezige landen geen akkoord te bereiken. De Verenigde Staten heeft een voorkeur uitgesproken voor een belasting op grote banken. President van Frankrijk Nicolas Sarkozy zei toen 'niet te wachten op de rest van de wereld'. De Europese Commissie wil de belasting eind volgend jaar invoeren.


EU-ministers in discussie over transactietaks (Foto: Novum)