'Verdubbeling gezakten door nieuwe exameneisen'

De strengere exameneisen die de komende twee jaar ingaan op het voortgezet onderwijs, leiden tot een verdubbeling van het aantal gezakte leerlingen. Dat stelt de VO-raad, de koepelorganisatie van het voortgezet onderwijs, op basis van berekeningen.

Alle niveaus krijgen volgens de VO-raad te maken met de gevolgen van de nieuwe exameneisen. In de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo zakken straks 2700 leerlingen. De afgelopen jaren waren dat er zo'n duizend. Op de havo stijgt het aantal gezakten volgens de berekeningen van 7200 naar 12200 en op het vwo van 4100 naar 7200. Meisjes worden het hardst getroffen: ruim 10.600 meer halen hun diploma niet, tegenover bijna 7400 jongens extra.

Vanaf het schooljaar 2011/2012 geldt voor alle leerlingen dat het gemiddelde cijfer van de vakken van het centraal eindexamen voldoende moet zijn. Bovendien mogen leerlingen op de havo en het vwo voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één onvoldoende halen.

De VO-raad vindt de strengere eisen elk op zich reëel, maar door de opeenstapeling van verschillende maatregelen en het tempo waarin de veranderingen worden doorgevoerd, komt de lat naar het oordeel van de organisatie voor een grote groep te hoog te liggen. De raad wil dat onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) de signalen serieus neemt en met haar zoeken naar oplossingen.


'Verdubbeling gezakten door nieuwe exameneisen' (Foto: Novum)