Occupy Amsterdam kraakt Shell-toren

Ongeveer dertig sympathisanten van de Occupy-beweging hebben zondagmiddag de Shell-toren in Amsterdam-Noord gekraakt. Het pand van tachtig meter hoog stond al geruime tijd leeg. De politie is langs geweest en ziet geen reden om het complex zondag te ontruimen, laat een woordvoerder weten.

Aanhangers van Occupy Amsterdam wordt opgeroepen zo snel mogelijk naar de toren te komen, staat op de activistensite indymedia.nl.

De toren draagt tegenwoordig de naam Overhoeks, naar de gelijknamige wijk die de gemeente op het voormalige Shell-terrein bij de Buikslotermeerweg ontwikkelt. Het is de bedoeling dat het een bedrijfsverzamelgebouw wordt.

Eerder op de dag ontstond een opstootje op het Beursplein, de plek in de hoofdstad waar Occupy is neergestreken met tentjes. De politie heeft vier Litouwers aangehouden die te veel hadden gedronken en ruzie hadden gekregen met mensen in het kamp. Drie mannen werden aangehouden voor verstoring van de openbare orde en een voor mishandeling, aldus de zegsvrouw van de politie.

Burgemeester Eberhard van der Laan gaf vrijdag aan dat hij wil dat het Beursplein per 1 december 'Occupy-vrij' is.


Update 20.37 uur
De actievoerders hebben aangegeven dat ze niet de Shelltoren Overhoeks gekraakt hebben, maar een nabijgelegen laboratorium van Shell. De organisatie van Occupy heeft gezegd deze actie niet door hen is ingegeven, maar dat het om een actie van andere individuen gaat.


Occupy Amsterdam kraakt Shell-toren (Foto: Novum)