Rutte: Hypotheekschuld geen probleem

Volgens minister-president Mark Rutte is de Nederlandse hypotheekschuld van 645 miljard euro, die 104 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) bedraagt en daarmee de hoogste ter wereld is, geen probleem. Dit zei de VVD-premier vrijdag in Nieuwsuur.

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwde eerder deze week dat de hoge hypotheekschulden een bedreiging zijn voor de financiële stabiliteit van Nederland. Knot wil dan ook de hypotheekrenteaftrek hervormen.

Rutte vindt echter dat de DNB-president onzin vertelt: "Ik ben het niet met hem eens. Kern hier is: ja, er is veel hypotheekschuld in Nederland, maar daar staan ook huizen tegenover; bezit. Gewoon de stenen; het is niet een vakantie waar je voor leent, waarmee de waarde kwijt is, maar er staat bezit tegenover. We hebben in Nederland ook zo'n 700 miljard in de pensioenpotten zitten. We hebben dus ook heel erg veel besparingen."

Aan de hypotheekrenteaftrek wil de premier dan ook helemaal niet komen: "De hypotheekrenteaftrek is er met een doel: namelijk bezitsvorming stimuleren. Het is goed als mensen een eigen huis hebben. Ook is de hypotheekrenteaftrek een correctie op te hoge belastingen."


Rutte: Hypotheekschuld geen probleem (Fragment vanaf 7:27)