Zijlstra negeert verzoek studenten

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) vindt dat studenten met een algemene brief genoeg zijn geïnformeerd over nieuwe maatregelen in het onderwijs. Dat blijkt uit een reactie van een woordvoerder van Zijlstra. Met de uitspraak gaat Zijlstra voorbij aan het verzoek van de landelijke studentenbonden voor individuele informatievoorziening.

Afgelopen maand kregen studenten een volgens de bonden algemene en korte brief van het ministerie over overheidsplannen voor volgend jaar. Hierin staat informatie over studiefinanciering en over de OV-chipkaart voor studenten. Studiefinancieringverstrekker DUO gaf in een bijgevoegd overzicht informatie over de totale studieschuld van individuele studenten.

Volgens de studentenbonden is een algemene brief met individuele bijlage niet genoeg. Ze vroegen donderdag om algehele individuele informatievoorziening per student. ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers: "Nu staan er een aantal maatregelen ergens achteraf op de website van DUO. Er staat niet bij wat op een individuele student van toepassing is. Dat moet veranderen."

Daarnaast vindt Hameleers dat er een organisatie moet komen die de informatievoorziening aan studenten op zich gaat nemen. "Nu schuiven het ministerie van Onderwijs en DUO alles op elkaar af." De Landelijk Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben nu gedetailleerde informatie over de maatregelen op hun websites gezet.


Zijlstra negeert verzoek studenten (Foto: Novum)