Contant wint het bij betalen nog steeds van pinpas

Nederlanders trekken uit hun portemonnee nog steeds vaker munten en bankbiljetten tevoorschijn dan hun pinpas. Het aandeel cash neemt wel af. Ook is het totaalbedrag dat met de pinpas wordt afgerekend al lang voorbijgestreefd. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Het aantal cashbetalingen in winkels, tankstations, horecagelegenheden en op de markt bedroeg in 2010 4,4 miljard. In 2007 was dat nog 5,2 miljard keer. Pinbetalingen namen in dezelfde periode toe van 1,6 naar 2,2 miljard keer.

Gemiddeld heeft een Nederlander 41,24 euro op zak. Vooral onder vrouwen, senioren, lager opgeleiden en bewoners van de zuidelijke provincies blijft papier- en muntgeld nog populair.

Met de pinpas worden grotere bedragen afgerekend. Hierdoor is het totale bedrag dat gepind wordt hoger dan wat contant wordt betaald: 81 miljard euro tegenover 53 miljard euro. Daarnaast ging 9 miljard euro aan contanten op aan cadeautjes, goede doelen, zakgeld en het gezamenlijk betalen van restaurantrekeningen.

DNB noemt de afname van contante betalingen positief. Volgens de centrale bank is pinnen goedkoper. Ook zijn winkels zonder cash in de kassa een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers.


Contant wint het bij betalen nog steeds van pinpas (Foto: Novum)