Natuur in de war door zacht najaarsweer

Veel dieren en planten die normaal gesproken al in winterrust zouden zijn, zijn nu vanwege het zachte najaarsweer nog actief. De 'herfstprocessen' zijn ruim een week opgeschoven. Dat melden diverse natuurorganisatie donderdag op natuurbericht.nl.

De afgelopen vijf dagen werden veel dagvlinders gezien en dinsdag doken tijdens de regen padden en salamanders op. Ook vallen de bladeren later dan gebruikelijk van de bomen.

Paddenstoelen hebben het juist moeilijk. Kenners denken dat 2011 als een matig paddenstoelenjaar de boeken in gaat. Vanwege het relatief droge voorjaar zijn veel schimmeldraden beschadigd en het kost heel veel tijd om die te herstellen.

De afgelopen vijf dagen werden meer dan 350 vlinderwaarnemingen doorgegeven aan de Vlinderstichting. Het ging om achttien soorten. In dezelfde periode vorig jaar werden iets meer dan vijftig exemplaren van tien soorten gezien. Ze blijven waarschijnlijk rondfladderen tot ze versleten zijn of de nachtvorst echt doorzet.

De hoge temperaturen van de afgelopen tijd zorgen ervoor dat diverse plantensoorten weer een impuls krijgen en ver buiten hun normale bloeiperiode toch tot bloei komen. Zo bloeit fluitenkruid normaliter tussen april en juni, maar staat het kruid nu op diverse plaatsen uitbundig te bloeien. Ook de gele lis staat op diverse plaatsen weer in volle bloei terwijl dat gewoonlijk in juli wel klaar is.