DNB: Pak hypotheekrenteaftrek aan

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit voor een hypotheekrenteaftrek die gedurende de looptijd van de hypotheek minder wordt. Hiermee wil de centrale bank de enorme Nederlandse hypotheekschuld aanpakken.

Volgens een rapport van DNB is die schuld, samen met de Europese schuldencrisis en de tegenvallende economische groei, een grote bedreiging voor de financiële stabiliteit van Nederland.

DNB noemt in het halfjaarlijkse overzicht over de financiële stabiliteit de vooruitzichten voor Nederland 'zorgwekkend'. De schuldencrisis is volgens DNB geëscaleerd. Het vertrouwen in enkele grote Europese landen en banken is hierdoor afgenomen, waardoor indirect de kans op een nieuwe recessie of een lange periode van lage groei toeneemt, ook in Nederland, schrijft DNB.

Om verdere escalatie te voorkomen wordt opgeroepen tot krachtig ingrijpen van beleidsmakers. "Het is zaak dat het akkoord van de eurotop op 26 oktober nu snel en daadkrachtig wordt uitgewerkt", aldus DNB.

De Nederlandse hypotheekschuld is ook nog altijd een probleem. "Die is te hoog en maakt ons en de banken kwetsbaar." Volgens DNB komt dat vooral door het huidige stelsel van hypotheekrenteaftrek dat huishoudens aanzet tot maximaal lenen en minimaal aflossen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Nederland hier ook al meerdere keren over gewaarschuwd.

Een oplossing is volgens DNB om de renteaftrek zo aan te passen dat die gedurende de looptijd minder wordt. Hierdoor zou aflossen van de hypotheek worden gestimuleerd en aflossingsvrije hypotheken worden ontmoedigd.

Positief noemt De Nederlandse Bank het feit dat banken hun financiële reserves hebben verhoogd. Het ministerie van Financiën en DNB willen de eisen voor die reserves geleidelijk verder opschroeven. Vorige week besloten de Europese regeringsleiders de kapitaalratio te verhogen naar negen procent.