Rijksbouwmeester start kruistocht tegen leegstand

De nieuwe rijksbouwmeester Frits van Dongen wil minder nieuwbouw. Hij vindt dat in Nederland 'onnadenkend' wordt gehandeld als het op leegstand en nieuwbouw aankomt. Veel van de gebouwen die nu leegstaan kunnen volgens hem een andere bestemming krijgen. Hij spreekt van een kruistocht tegen leegstand.

Er wordt vaak gebouwd zonder veel aandacht voor de voorraad lege gebouwen in de nabije omgeving. "Dat vind ik in deze tijd van recessie niet te begrijpen en niet passen", zei Van Dongen woensdag naar aanleiding van de opening van de Biënnale Leegstand & Herbestemming in Maastricht.

Als er dan gebouwd moet worden, zei de rijksbouwmeester, bouw dan een schitterend gebouw met meerdere functies. "Monofunctionaliteit is niet meer van deze tijd."

Eind juli stond 14,4 procent van de Nederlandse kantoren leeg. Dat is goed voor ruim zeven miljoen vierkante meter. Vooral Utrecht, Ede, Amersfoort en Nieuwegein kampen met leegstand.

Aan het begin van de eeuw werden veel nieuwe panden gebouwd, zonder dat daarvoor een huurder was. Dat probleem kan volgens makelaarsorganisaties niet zomaar worden opgelost. De gebouwen werden gemaakt voor een specifiek doel en staan vaak op plekken waar mensen niet willen wonen.