Subsidies podiumkunsten strenger en lager

De meerjarige subsidies van het Fonds Podiumkunsten worden voortaan verleend aan goed presterende producties, met veel voorstellingen of concerten. Ook hanteert het fonds vanaf 2013 voor het eerst een maximumbedrag voor de aan te vragen subsidies. Dat blijkt uit de plannen die de subsidieverstrekker woensdag publiceerde.

Muziekgezelschappen die spelen voor zalen met meer dan vierhonderd stoelen kunnen nog maximaal 960.000 euro aanvragen. Toneel-, dans- en muziektheaters van vergelijkbare grootte kunnen nog aanspraak maken op maximaal negenhonderdduizend euro.

Door de bezuinigingen heeft het fonds vanaf 2013 bijna veertig procent minder geld beschikbaar voor meerjarige subsidies. Het budget gaat van veertig naar 24,5 miljoen euro.

Naast minder bestedingsruimte krijgt het fonds ook te maken met meer subsidieaanvragers. Het gaat dan vooral om culturele instellingen die niet meer worden opgenomen in de basisinfrastructuur, zoals theaterproductiehuizen, en geen directe overheidssubsidie meer krijgen.

Van alle disciplines krijgt de theatersector met 9,8 miljoen euro de meeste subsidie toebedeeld. Festivals en concoursen kunnen in totaal aanspraak maken op 2,1 miljoen euro. Het fonds zegt met de nieuwe aanpak de pluriformiteit van het culturele landschap te willen behouden.