Verdachten flitspaalbom Voorschoten blijven in cel

De drie verdachten van de bom die ruim een week geleden aan een flitspaal in Voorschoten ontplofte blijven langer vastzitten. Ze mogen in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden, heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag maandag besloten.

Van één verdachte vond de rechter-commissaris wel dat er niet genoeg bewijs is om zijn directe betrokkenheid vast te stellen. Hij blijft wel vastzitten, maar dan vanwege het bezit van zwaar illegaal vuurwerk en drugsbezit.

De bom op de flitskast bij een kruising van de Voorschoterweg werd vorige week zaterdagnacht gemeld bij de politie. Toen een bomruimer van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie het explosief probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de 44-jarige man zijn rechterhand. Ook een andere bomruimer en een technisch rechercheur liepen verwondingen op.

De drie verdachten werden vrijdag opgepakt. Hun woningen werden doorzocht, waarbij zwaar illegaal vuurwerk werd gevonden. In Voorschoten en Oegstgeest vonden vrijdagavond nog eens twee invallen plaats. Ook daarbij werd illegaal vuurwerk aangetroffen. Het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek verder niets zeggen over deze vondst.

De drie verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.