'Weinig vertrouwen in akkoord eurocrisis'

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in het akkoord dat Europese regeringsleiders donderdagochtend hebben bereikt voor de aanpak van de eurocrisis. Acht van de tien ondervraagden verwachten dat binnen enkele maanden een nieuwe vergadering nodig is om de eurocrisis te bestrijden, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Evenveel mensen verwachten dat het de Nederlandse belastingbetaler veel meer gaat kosten dan de regering voorspiegelt. Zeven van de tien vinden het onacceptabel als Nederland de komende jaren meer gaat bezuinigen dan de oorspronkelijk aangegeven achttien miljard euro.

Donderdag werd onder meer overeenstemming bereikt over kwijtschelding van vijftig procent van de Griekse schulden door de banken. Een derde van de ondervraagden zegt tevreden of vrij tevreden te zijn met de besluiten die zijn genomen. Evenveel ondervraagden zijn ontevreden of vrij ontevreden, de rest weet het niet of staat er neutraal tegenover.

De schuld voor de Europese schuldencrisis ligt volgens bijna een derde (32 procent) bij de vorige generatie politici, die de euro heeft ingevoerd. Iets minder mensen (29 procent) vinden dat de schuld bij de banken ligt.