'Minder werkenden door bezuinigingen kinderopvang'

De bezuinigingen van het kabinet op kinderopvang hebben een veel groter effect op de werkgelegenheid dan gedacht. Zeker honderdduizend mensen met kinderen gaan minder werken als de kinderopvang duurder wordt. Dat concludeert GroenLinks naar aanleiding van een enquête onder elfduizend mensen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het kabinet wil volgend jaar vierhonderd miljoen euro bezuinigen op de kinderopvang. Dat loopt op tot ruim 775 miljoen in 2015. GroenLinks verwacht dat een derde van de ouders die gebruikmaken van kinderopvang minder gaat werken of helemaal stopt door deze bezuinigingen, die ervoor zorgen dat de opvang duurder wordt.

Werkende ouders geven naar verwachting bij elkaar 36.000 voltijdbanen op. "Gemiddeld overwegen ouders om 8,5 uur per week korter te gaan werken om de kinderopvangkosten te drukken", zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent in de krant. "Bij 36.000 voltijdbanen gaat het dus om vier keer zoveel mensen." Vooral ouders met lage inkomens overwegen volgens de partij minder te gaan werken of te stoppen als de opvang duurder wordt.

Het Centraal Planbureau verwacht dat de bezuinigingen een verwaarloosbaar effect hebben op de werkgelegenheid. "Het CPB is nooit erg goed in het voorspellen van dit soort gedragseffecten", reageert Van Gent. "Het kabinet ontkent graag de werkelijkheid. Dit kabinet jaagt ouders de arbeidsmarkt af."

De Tweede Kamer neemt volgende maand een besluit over de bezuinigingen op kinderopvang.