Ermelo verkozen tot groenste stad

Ermelo heeft donderdag de titel Groenste Stad Nederland 2011 gekregen. Dwingeloo in Drenthe werd uitgeroepen tot groenste dorp.

Het Gelderse Ermelo ligt in de buurt van meren en de Veluwe en beroept zich terecht op zijn groene imago, aldus de jury. "De bekende heidevelden en bossen, maar ook het openbare gebied worden uitstekend beheerd." Verder worden cliënten van de talrijke zorginstellingen in Ermelo breed ingezet bij natuuronderhoud.

De archeologie en cultuurhistorie in Dwingeloo oefenen samen met het landschap een 'unieke aantrekkingskracht' uit op de toerist en recreant. De gemeente heeft een hoog ambitieniveau voor de ontwikkeling en versterking van het landschap.

De winnaars van de nationale groencompetitie van Stichting Entente Florale Nederland Ermelo werden donderdagmiddag bekendgemaakt in Deventer. VNG-voorzitter en burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma reikte de prijzen uit. Bij het bepalen van de winnaar speelde naast het groen binnen stad of dorp ook natuurbeheer en bewonersparticipatie een belangrijke rol.

Meppel kreeg het zilver en Leeuwarden het brons. In de categorie dorpen en kleine steden waren het Brabantse Overloon en Bourtange in Groningen respectievelijk tweede en derde.

De nationale competitie Entente Florale wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ermelo en Dwingeloo vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waar elf Europese landen aan meedoen.


Ermelo verkozen tot groenste stad (Foto: Novum)