Oud Sluis opnieuw beste restaurant van Nederland

Restaurant Oud Sluis uit Sluis is opnieuw het beste restaurant van Nederland. Dat hebben de makers van de eetgids Lekker besloten, zo is woensdag bekendgemaakt.De Zwethheul in Schipluiden, die vorig jaar nog als zesde eindigde, heeft de tweede plek weten te veroveren. De Librije kreeg van de gids net als vorig jaar de derde plek toegekend. Vorig jaar moest de Librije de eer echter delen met De Leest in Vaassen.

De doorbraak van De Zwethheul heeft voor nogal wat verschuivingen gezorgd in de top tien. "Niet omdat er minder werd gekookt, integendeel. Het niveau is buitengewoon hoog, creatief en vaak overrompelend", aldus Lekker.

Inter Scaldes uit Kruiningen daalt van de tweede naar de vierde plek. De Leest in Vaassen moet dit jaar genoegen nemen met de vijfde plaats. Beluga uit Maastricht zakt van de vijfde naar de zesde positie en de Bokkedoorns uit Overveen van de negende naar tiende plaats.

Nieuw in de top tien is restaurant Da Vinci uit Maasbracht. Die komt na een jaar afwezigheid opnieuw binnen op de negende plek. Boreas uit Heeze, vorig jaar nog nummer tien, is met een twaalfde plek net buiten de top tien gevallen.

Het afgelopen jaar bezochten zeventig rapporteurs voor de gids ruim 650 verschillende restaurants in Nederland.