Conducteur naar rechter om toiletadvies

Niet alleen in Nederland zorgen de toiletten in treinen voor beroering, ook in Duitsland zorgen de sanitaire voorzieningen voor ongemakken. In Düsseldorf mag een conducteur namelijk voor de rechter uitleggen waarom hij een reiziger met hoge nood adviseerde om in een prullenbak te urineren.

Net als de 'Sprinters' van de NS, hebben de nieuwe 'S-Bahnen' van de Deutsche Bahn geen toilet meer aan boord. En dat kan tot vervelende situaties leiden, zo ervoer een passagier van lijn 9, tussen Wuppertal en Haltern. De passagier klopte met hoge nood aan bij een spoorbeambte, die zei dat de passagier conform richtlijn moest wachten tot het volgende station, waar een toilet zou zijn. De passagier gaf aan dat niet vol te kunnen houden.

De medewerker zou de passagier daarop geadviseerd hebben om naar de rustige eerste klas te gaan, om daar in een prullenbak zijn behoefte te doen. Een andere medewerker vond dat niet door de beugel kunnen, en maakte melding van het voorval. De conducteur die het advies gaf om in de prullenbak te urineren, moest op het matje komen, en kreeg van zijn werkgever een boete van 100 euro.

Omdat deze conducteur het hier niet mee eens is, is hij naar de rechtbank in Düsseldorf gestapt. Voor een situatie als deze is er geen duidelijke richtlijn, dus kan hij ook niet verkeerd gehandeld hebben, redeneert de 53-jarige beambte.

Reizigersorganisatie Pro Bahn heeft een duidelijke mening over het gebrek aan toiletten. "Bij een toename van het aantal oudere reizigers, zijn toiletten in treinen simpelweg een noodzaak," aldus voorzitter Karl-Peter Naumann. De organisatie ziet nog liever toiletten waarvoor betaald moet worden, dan een totale afwezigheid van sanitaire voorzieningen. De plaszak, zoals de NS die voorstelt, ziet de Duitse reizigersorganisatie niet als een geschikte oplossing.