'IJmeerlijn kan veel goedkoper'

Het aanleggen van een metrolijn over het IJmeer kan veel goedkoper dan alle varianten waarover tot nu toe wordt gepraat. De Stichting Almere Bereikbaar heeft een plan uitgewerkt dat niet meer dan vijfhonderd miljoen euro kost. Bouwbedrijven gaan er nog van uit dat de ov-verbinding circa drie miljard euro kost.

Almere Bereikbaar komt tot veel lagere kosten door te kiezen voor een korte overbrugging die in ondiep water wordt aangelegd. Ook wordt gebruikgemaakt van een bestaand eiland. Hierdoor worden de hoge kosten vermeden die een 'kilometerslange brug of tunnel dwars door het IJmeer' zouden vergen.

Nadeel van deze variant is dat IJburg niet wordt ontsloten, maar dat kan op een andere manier worden opgelost, meldt de stichting. De IJmeerbrug zou verder kunnen worden gecombineerd met een provinciale autoweg of een fietspad. Uit een studie die minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, bleek nog dat een tolweg over het IJmeer niet rendabel is.