'Rekening pensioentekort wordt bij jongeren gelegd'

Meer dan vijftig procent van de werknemers en de werkgevers vindt dat de rekening van het pensioentekort wordt doorgeschoven naar de jongere generatie. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.

De verschillende generaties denken uiteenlopend over waar de rekening komt te liggen. Van de groep jonger dan 35 jaar denkt 61 procent dat zij opdraaien voor het pensioentekort. De groep tussen 35 en 45 jaar is het daarmee eens, met 71 procent. Ouderen vinden dat het met dat doorschuiven wel meevalt. Slechts 41 procent vindt dat de jongere generatie de lasten draagt.

Bijna de helft van de werknemers vindt dat de eigen werkgever een goede pensioenregeling biedt. Jongeren zijn hier minder positief over dan ouderen.

Van de werknemers zou een derde liever het eigen pensioen regelen. Twee derde van hen wil zelf meer zeggenschap over het eigen pensioen. Verplichte deelname aan een regeling is voor de helft van de werknemers niet nodig.

Voor een op de twee werknemers is deeltijdpensioen een optie. De mogelijkheid om met 65 jaar met pensioen te gaan moet blijven bestaan, vinden zowel werknemers als werkgevers. Dit thema is voor jongere werknemers wel minder belangrijk dan voor oudere.

Begin oktober lanceerden verschillende politieke jongerenorganisaties een manifest tegen het in september gesloten pensioenakkoord. Ook zij vinden dat de rekening te veel bij de jongeren komt te liggen. De initiatiefnemers verzamelden vijfduizend handtekeningen. Ze werden half oktober uitgenodigd voor een gesprek met minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD).