'Griekse hulp wellicht niet genoeg'

Het tweede reddingspakket voor Griekenland waar in juli overeenstemming over werd bereikt is wellicht niet groot genoeg om een faillissement van Griekenland te voorkomen. Dat staat in een voorlopig rapport van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB).

Hoewel het tweede reddingspakket de komende jaren zou helpen bij de financiering van Griekenland is 'het niet genoeg om de schulden van het land als duurzaam te kunnen betitelen' als de resultaten van de economische hervormingen in het land niet aan de verwachtingen voldoen, aldus het rapport dat in handen is van persbureau Associated Press.

Het rapport van de Commissie en de ECB bevat nog niet de beoordeling van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat binnenkort zelf een rapport uitbrengt. Het IMF vormt samen met de Commissie en de ECB de zogenoemde trojka, die probeert te helpen bij het oplossen van de crisis in Griekenland.

Hoewel Griekenland volgens de inspecteurs van de trojka niet heeft voldaan aan de gestelde bezuinigingsdoelen en niet genoeg haast maakt met economische hervormingen zijn de inspecteurs toch van mening dat het land de volgende tranche aan financiële hulp ter waarde van acht miljard euro zo snel mogelijk moet ontvangen. Als dit niet gebeurt kan Griekenland vanaf volgende maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.