Turkse leger valt Irak binnen na aanval Koerden

Het Turkse leger is woensdag met grondtroepen en gevechtsvliegtuigen Irak binnengevallen nadat Koerdische rebellen uren eerder 24 Turkse militairen hadden gedood bij gelijktijdige aanvallen op politie- en legerposten langs de grens met Irak.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegde een bezoek aan Kazachstan af en kondigde op een persconferentie aan dat Turkije 'de achtervolging heeft ingezet'. Deze zegswijze wordt vaak gebruikt bij grensoverschrijdende operaties in het noorden van Irak. "We zullen nooit buigen voor aanslagen, vanuit of van buiten Turkije", aldus de premier.

De chef van het Turkse leger en de minister van binnenlandse zaken zijn naar het gebied afgereisd om de aanval te overzien. De Verenigde Staten en de NAVO verklaarden achter het offensief te staan. "De VS veroordelen de buitensporige terreuraanslag deze ochtend tegen Turkije, een van onze sterkste en nauwste bondgenoten", aldus de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring. Ook secretaris-generaal van NAVO Anders Fogh Rasmussen hekelde eveneens de aanslagen. "Namens de NAVO veroordeel ik in de zwaarst mogelijke bewoordingen de recente aanvallen in het zuidoosten van Turkije."

De televisiezender NTV meldde dat Turkse troepen tot vier kilometer Irak zijn binnengedrongen op jacht naar Koerdische rebellen en dat artillerie-eenheden bases van de PKK in het gebied bestoken. Zeker honderd PKK-rebellen zouden bij de aanvallen betrokken zijn geweest. Ze vluchtten na uren van vuurgevechten naar Noord-Irak, waarop het leger hun vluchtroutes begon te bombarderen. Volgens persbureau Dogan zijn meer dan twintig PKK-strijders gedood. De PKK meldde dat er langs de Turks-Iraakse grens werd gevochten. "We hebben op twee plaatsen met de Turkse militairen gestreden", aldus Dostdar Hamo, een woordvoerder van de PKK.

Vorige week vroeg Turkije Irak om de rebellenbases in Iraaks-Koerdistan aan te pakken. Turkije zei dat het geduld van Ankara 'op begint te raken', omdat er voortdurend vanuit Irak aanvallen in Turkije worden gepleegd. "Niemand moet vergeten dat degenen die ons laten lijden nog meer zullen lijden", zei president Abdullah Gül. "Ze zullen zien dat de vergelding voor deze aanvallen immens zal zijn."

Begin 2008 vond het laatste Turkse grondoffensief in Irak plaats. De aanval van de militanten is de dodelijkste in jaren. Naast de 24 dodelijke slachtoffers raakten zeker achttien militairen gewond, aldus NTV.

De PKK-rebellen strijden voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Het aantal aanvallen is de afgelopen tijd toegenomen. Tientallen militairen en zeker achttien burgers zijn sinds half juli al om het leven gekomen. Sinds 1984 heeft het conflict aan tienduizenden mensen het leven gekost.