'Politici helpen tbs om zeep'

Politici maken het tbs-stelsel kapot door te veel op incidenten te reageren. Verdachten proberen de maatregel te ontlopen, klinieken zijn huiverig verlof te geven en rechters leggen de maatregel minder vaak op. Dat zegt vicepresident van het Hof in Amsterdam Yvo van Kuijck woensdag in de Volkskrant.

Van Kuijck is lid van de commissie die de verlofaanvragen van tbs'ers toetst. Ook is hij een van de oprichters van Forum TBS, dat de noodklok luidt over het stelsel.

Het tbs-systeem zit volgens Van Kuijck in een negatieve spiraal. Hij wijst erop dat het aantal tbs-opleggingen in vijf jaar is gehalveerd. Dat zou onder meer komen doordat rechters tbs vaak geen redelijke maatregel meer vinden, nu tbs'ers uit angst dat het misgaat steeds langer worden opgesloten.

"Meer dan tachtig procent van de tbs'ers gaat niet opnieuw in de fout. Maar als er eentje wel de fout in gaat, hoor je dat meteen." Doordat de politiek er steeds meer bovenop zit, ligt de nadruk volgens Van Kuijck steeds meer op veiligheid en opsluiten. 'Terwijl een goede behandeling de kans op herhaling kleiner maakt."