VVD tegen wet op verbod rituele slacht

De VVD in de Eerste Kamer ziet niets in het verbod op onverdoofde, rituele slacht. VVD-senator Sybe Schaap spreekt in de Volkskrant van een 'slecht onderbouwd wetsvoorstel' dat 'riekt naar gelegenheidswetgeving'. Met het nee van de VVD lijkt de stem van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer doorslaggevend te worden. He voorstel van de Partij voor de Dieren werd eind juni met 116 tegen 30 stemmen in de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog langs de Eerste Kamer. Joodse en islamitische groeperingen zijn fel. Zij vinden het voorstel een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Ook zou de onverdoofde slacht geen extra leed veroorzaken.

Om de critici tegemoet te komen, kreeg het wetsvoorstel een amendement waarin staat dat nog wel onverdoofd ritueel mag worden geslacht als een slager kan bewijzen dat dit geen extra dierenleed veroorzaakt. Vooral op dat amendement heeft Schaap kritiek. "Juist het amendement draagt sporen van grote haast."

Het amendement moet het volgens hem vooral 'draaglijker maken voor de aarzelaars'. "Maar in de praktijk zal niemand hier iets mee kunnen."