Erfbelasting voor woningen aangepast

De erfbelasting wordt aangepast voor mensen die hun woning aan hun kinderen hebben overgedragen, maar er zelf tot ze overlijden in blijven wonen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft een overgangsregeling aangekondigd voor gedupeerden van een eerdere herziening van de Successiewet.

Voorheen moesten kinderen die de woning van hun ouders overnamen belasting betalen over de waarde op het moment van overschrijving. Sinds 2010 geldt dat alleen de waarde op het moment van overlijden bepalend is voor hoeveel erfbelasting moet worden betaald.

De nieuwe regel kan flink in de papieren lopen. Als een woning twintig jaar geleden is overgedragen en de ouders zijn pas dit jaar overleden, moet ook over de waardestijging in die periode, als gevolg van stijgende huizenprijzen of verbeteringen aan de woning, worden afgedragen aan de fiscus.

CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Henk Jan Ormel waren het hier niet mee eens en trokken aan de bel. Weekers komt nu aan hun wensen tegemoet en roept een overgangsregeling in het leven.

Mensen die voor 2010 het huis van hun ouders overnamen hoeven alleen over dat bedrag, en de waardestijging van de afgelopen twee jaar af te rekenen met de fiscus. De bewindsman verwacht dat het om enkele honderden gevallen per jaar gaat.

Voor mensen van wie de ouders sinds 1 januari 2010 zijn overleden en die al extra erfbelasting hebben betaald geldt de overgangsregeling met terugwerkende kracht. Zij moeten wel zelf een verzoek indienen om het teveel betaalde geld terug te krijgen.