'Nederland moet afkicken van schulden'

Nederland en veel andere landen zitten midden in een periode van gedwongen schuldafbouw. Dit zegt hoogleraar economie en oud-bankier Jaap van Duijn. Volgens hem is er in de westerse wereld de afgelopen 30 jaar een enorme schuldexplosie geweest, en dit proces zit nu in een omgekeerde fase.

Van Duijn: "We zitten nu aan het begin van een tegenbeweging naar minder schulden. Ook daardoor wat lagere economische groei. Een periode van ontschulding, en dat zou wel eens de komende 10 tot 20 jaar kunnen gaan duren."

Vooral de gestegen schulden van banken en consumenten zijn volgens de econoom het probleem, in tegenstelling tot de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven. Nederlanders sparen, behalve voor hun pensioen, steeds minder.

Vooral op de huizenmarkt is een bonanza van schuldopbouw geweest, met dank aan de gretige banken en consumenten en de overheid middels de hypotheekrenteaftrek, stelt Van Duijn.

De woningmarkt zit in een neerwaartse spiraal, met alle gevolgen van dien. "Dan heb je wel een schuld, maar de bezitting die er tegenover staat die wordt minder waard. En dat kan gaan betekenen dat ook Nederlanders in de problemen komen", aldus Van Duijn. Hij vindt dat huiseigenaren weer moeten leren sparen.


'Nederland moet afkicken van schulden'