Driekwart PVV-kiezers stemt liever op Pim Fortuyn

Bijna driekwart (73 procent) van de PVV-stemmers zou op Pim Fortuyn stemmen als hij nog had geleefd. Van de VVD-stemmers zou bijna een derde (31 procent) liever op Fortuyn stemmen, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Ook onder de SP-kiezers is nog redelijk wat aanhang te vinden voor de in 2002 doodgeschoten politicus. Een kwart zou liever op hem stemmen dan op een van de huidige partijen. Als naar alle Nederlanders wordt gekeken, zou 27 procent liever op Fortuyn stemmen.

De Hond ging ook na wat de verschillen in stemgedrag zijn tussen hoog- en laagopgeleiden. Partijen die onder degenen met een hoge opleiding goed scoren zijn de VVD (die zou dan veertig zetels halen), D66 (dertig zetels) en PvdA (negentien zetels).

Onder degenen met een lage opleiding zijn de PVV (46 zetels) en de SP (35 zetels) de winnaars, op afstand gevolgd door de VVD met 22 zetels.

De verhoudingen zijn weer heel anders als niet de opleiding, maar het inkomen wordt vergeleken. Het is weinig verrassend dat de VVD goed scoort bij hoge inkomens en slecht bij lage inkomens en dat voor de SP het omgekeerde geldt, maar de PVV blijft bij beide groepen op ongeveer dertig zetels staan.