Betogers Egypte roepen op tot eenheid

Honderden Egyptenaren hebben vrijdag een protestmars gehouden van de belangrijkste moskee in de hoofdstad Caïro naar een koptische kathedraal. Ze wilden daarmee de eenheid tussen koptische christenen en islamieten duidelijk maken. Eerder deze week braken bloedige rellen uit, waarbij kopten en het Egyptische leger betrokken waren.

Een groep mensen gooide bij de Al-Azhar-moskee stenen naar de betogers. De demonstranten lieten zich echter niet van de wijs brengen en liepen gewoon door. De betogers scandeerden leuzen gericht tegen veldmaarschalk Hussein Tantawi, de voorzitter van de regerende Opperste Militaire Raad.

Tantawi is steeds meer het mikpunt van de woede van de demonstranten nu de overgang naar een democratie in Egypte moeizaam verloopt. Het wantrouwen tussen pro-democratische actievoerders en de militaire raad is na de rellen van afgelopen week alleen maar toegenomen.

Bij de onlusten kwamen 26 mensen om het leven, grotendeels kopten die protesteerden tegen een aanval op een kerk in het zuiden van Egypte. De kopten, die ongeveer tien procent van de Egyptische bevolking uitmaken, zeggen zich behandeld te voelen als tweederangs burgers. Ze zijn bovendien woedend dat aanslagen op kopten vrijwel onbestraft blijven.