Rutte: Kabinet goed uit de startblokken

Het kabinet is goed uit de startblokken gekomen, maar 'we zijn er nog lang niet'. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie waarin hij terugblikte op het eerste jaar van zijn kabinet.

"We moeten het tempo erin houden en koersvast blijven", zei de premier. Het was daarom vrijdag 'gewoon business as usual' in de ministerraad. "We hebben geen taart besteld en zelfs geen gevulde koeken. Dat doen we graag aan het einde in 2015 als we aan de finish staan."

Rutte herinnerde aan de drie beloftes van zijn regering: het op orde brengen van de schatkist, de economische groei aanzwengelen en Nederland 'sterker uit de crisis' brengen. Een reeks voorstellen zijn inmiddels in gang zijn gezet, zoals de invoering van een nationale politie, het pensioenakkoord en een aantal bezuinigingsvoorstellen.

De premier zei dat hij ook 'veel waardering' heeft voor de oppositiepartijen, omdat gedoogpartner Geert Wilders het kabinet niet op alle punten steunt, bijvoorbeeld als het gaat om de eurocrisis en het pensioenakkoord.

Wilders waarschuwde vrijdag in een interview met het AD dat 2012 een 'zwaar jaar' wordt. "Ik hoop dat we de rit uitzitten, maar dit jaar zal nog geen schaduw blijken te zijn van wat ons volgend jaar te wachten staat", zei hij. Rutte is optimistischer. "Ik ben niet zo somber over het tweede jaar, we gaan daar goed uitkomen", zei hij.